במהלך עבודתי כדולה לאחר לידה, יוצא לי לראות די הרבה תינוקות בגילאים 0 עד 3 חודשים.
אחד הדברים שאני רואה שוב ושוב, שהרבה הורים אינם מעודכנים לגבי זמן השינה שהתינוק שלהם צריך בגילאים האלה, איך לזהות סימני עייפות בזמן, מתי ואיך להרדים את התינוק.
לשינה יש חשיבות עליונה בכל שלב אבל במיוחד בשלבים המוקדמים של חיי התינוק.
אני מזמינה אתכם להצטרף למבצע "עוזרים לתינוק לישון" – סדרה של טיפים ומידע שיצרתי כדי לעזור להורים ולתינוק הרך לישון טוב יותר מהרגע הראשון.
- בשבועות הראשונים לחייהם, רוב השינה של תינוקות היא שינה אקטיבית (רואים לפי תנועות העיניים והפנים) שהיא שינה פחות עמוקה וקל להתעורר ממנה.
- כשתינוקות נולדים יש להם מעט מלטונין (הורמון השינה) שעוזר להם לווסת את השינה. חשיפה לאור יום במשך היום וחשיכה בלילה עוזרת בייצור המלטונין.
- בחודש הראשון, תינוקות ישנים בסביבות 16 שעות ביממה ובהמשך זה יורד ל-15 שעות ביום בממוצע. כמובן שיש תינוקות שצריכים קצת פחות או קצת יותר שעות שינה.
- עד גיל שלושה חודשים תינוק שעובר יותר מכשעה וחצי של ערות (והרבה פחות בשבועות הראשונים), עלול להכנס למצב של היפראקטיביות ויהיה הרבה יותר קשה להרדים אותו.
- חשוב לשים לב לסימני עייפות: 2-3 פיהוקים ברצף, שפשופים של הפנים או אוזניים, גבות ורודות או ורוד סביב העיניים. זה השלב האידיאלי לעזור לתינוק להרדם.
- בחודשים הראשונים לחייהם, תינוקות צריכים עזרה בהרדמות. יש תינוקות שיוכלו להרדם במיטה עם טפיחות/ ליטופים/ נדנוד ויש כאלה שיירדמו רק על הידיים, בעגלה או בעזרת הנקה או בקבוק. אם זאת, מומלץ לא להתקבע על דרך אחת בלבד להרדים את התינוק.
- השינה חשובה ביותר! מומלץ קודם כל להגיע למצב שהתינוק ישן מספיק ורק אחר כך להתעסק בשינוי הרגלי השינה שלו אם יש צורך בכך.
- מגע פיזי הוא חיוני וגם מרגיע. חשוב לוודא שהתינוק מקבל מספיק מגע במשך ביממה.
- תינוקות עושים הרבה תנועות ורעשים ואפילו פותחים עיניים תוך כדי שינה. מומלץ לא לקפוץ מהר מדי ולהסיק שהתינוק כבר ישן מספיק. חכו בצד דקה או שתיים ותנו לתינוק להודיע לכם כשהוא צריך אתכם.
- כדי לישון טוב, תינוק צריך פעילות בזמן ערות שהיא מעניינת ומגרה אותו מספיק אבל לא יותר מדי. פעילויות עם קשר עין, שירה או מוזיקה, הם דוגמאות מצויינות לפעילות מרתקת עבור תינוק.
- שלושת החודשים הראשונים לחייו של תינוק הם תקופת הסתגלות עבורו מהעולם בתוך הרחם לעולם החיצוני. בתקופה הזו כל דבר שמזכיר לתינוק את העולם המוכר ירגיע אותו וגם יעזור לו לישון – מגע, עיטוף, רעשי רקע קבועים (ששש…), תנועה, טפיחות (מזכירים דפיקות לב) וכו’.
- באירועים משפחתיים טבעי שכולם רוצים לראות ולהחזיק את התינוק והוא עלול לראות הרבה פנים שונות ולעבור מידיים לידיים. קחו בחשבון שגם זו פעילות עבור התינוק וכל פעילות עלולה להביא לרעב ועייפות מוגברת. שינה טובה!